Przepis na domowe drożdżówki z truskawkami

Zapraszam Was na domowe drożdżówki z truskawkami pachnące dziką pomarańczą. Domowe wypiekiw zdrowszej wersji dla większych i mniejszych łasuchów. U mnie z sezonowymi truskawkami prosto z domowego ogrodu – idealne na piknik, podwieczorek czy wsad do śniadaniówki. 

 

Ciasto drożdżowe
2 jajka od szczęśliwej kurki
250 g mleka
50 g erytrolu
30 g drożdży świeżych, pokruszonych
520 g mąki pszennej
80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
1 szczypta soli
1 łyżka oleju do natłuszczenia miski
350 g truskawek

 

Kruszonka
50 g mąki orkiszowe
30 g cukru trzcinowego
3 krople olejku Wild Orange
40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki mieszamy, lekko ugniatamy i wkładamy do lodówki
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, świeże drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Następnie zrobić z nich rozczyn – wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże (lub drożdże instant), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać erytrol, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać żółtka i ponownie wymieszać, następnie wyrabiać ręką przez około 5 – 10 minut aż ciasto będzie gładkie. Teraz dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i błyszczące oraz będzie się odklejało od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy i podzielić na 16 części, uformować kuleczki, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kulki ciasta zrobić wgłębienie ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 15-17 min w nagrzanym do 190°C piekarniku.

Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.