Lecznicze właściwości czereśni

Sezon na czereśnie trwa krótko, więc spieszmy się, by nacieszyć się smakiem tych owoców! Co kryją w sobie te niskokaloryczne, okrąglutkie czerwone skarby?

Czereśnie w 80 procentach składają się z wody i są niskokaloryczne. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie są zaliczane do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się skóry. Z kolei garbniki roślinne, hamują procesy zapalne w śluzówkach układu pokarmowego. W porcji/100g/znajdziemy aż 225 mg potasu, dlatego owoce te korzystnie wpływają na układ krążenia, nerki oraz stawy. Porcja czereśni dostarcza nam więcej jodu niż w niektóre ryby morskie. Jod wspomaga produkcję hormonów tarczycy, które między innymi regulują przemianę materii. Dobra wiadomość dla osób cierpiących na dnę moczanową jest taka, że spożywanie czereśni zmniejsza ilość kwasu moczowego w organizmie. Czereśnie ze względu na swój zasadowy charakter, dbają o równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. W owocach znajduje się sporo wapnia, żelaza, witaminy A i C oraz witamin z grupy B, a przed wszystkim witaminy B5, która wspomaga leczenie artretyzmu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.