Zdrowe pączki domowej roboty

Pączki specjalnie na tłusty czwartek bez wyrzeczeń, smacznie i z dobrym składem. Co powiecie na wersję z mąki pełnoziarnistej i z ulubionymi dodatkami? Rezultat jest rewelacyjny! Wypieki są lekkie i puszyste, a do tego można je dopasować pod każde gusta. Rodzaj nadzienia, dodatki pozostają jedynie kwestią waszej wyobraźni.

Zapraszam do wspólnego kuchcenia.

 

PRODUKTY- ok 16 sztuk:

1/2 opakowania świeżych drożdży (50g) (lub 14 g instant);
3 szklanki mąki pełnoziarnistej (możesz pomieszać orkisz, owsianą wg upodobań);
2,5 łyżki ksylitolu lub erytrytolu;
szczypta soli;
4 jajka (3 do ciasta + 1 do posmarowania);
1 kostka miękkiego masła;
nadzienie wg upodobań: dżem, owoce, gorzka czekolada;
papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dnie;
cienka szklanka lub metalowa obręcz do wycinania ciastek o średnicy 7,5 cm

PRZYGOTOWANIE

Świeże drożdże wyjmij wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Następnie zrób z nich rozczyn – wymieszaj ciepłe mleko, pokruszone drożdże (lub drożdże instant), 1 łyżeczkę słodziwa i 1 łyżkę mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj ksylitol, sól i wymieszaj. Do suchych składników wlej rozczyn i zacznij mieszać składniki łyżką. Dodaj jajka i ponownie wszystko wymieszaj. Następnie wyrabiaj ręką przez około 5 – 10 minut aż ciasto będzie gładkie. Teraz dodawaj po kawałeczku miękkie masło (cały czas wyrabiając ciasto), aż będzie elastyczne, błyszczące oraz będzie się bez problemu odklejało od ręki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiaj pozbywając się pęcherzy powietrza. Złącz w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.

Szklanką lub obręczą wytnij 16 kółek. Rozpłaszcz je nieco w dłoni. Na środek połóż pełną łyżeczkę nadzienia. Złóż kółka na pół, zlep brzegi, uformuj kulkę i włóż ją łączeniem do dołu do papilotki.

Pączki w papilotkach ułóż na blaszce i odstaw na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Wierzch pączków posmaruj roztrzepanym jajkiem (uprzednio ogrzanym do temperatury pokojowej) i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 15 minut.

Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.