Co i jak jeść latem by schudnąć?

Najefektywniejszym sposobem na utrzymanie wagi lub zrzucenie zbędnych kilogramów jest zachowanie równowagi między filarami zdrowego stylu życia.

Dla mnie najważniejsze z nich to świadome jedzenie, aktywność fizyczna, ograniczanie stresu, spokojny sen i odpoczynek, równowaga emocjonalna i satysfakcjonujące relacje z innymi. Każdy z nich jest ważny ale pamiętaj, że podstawą profilaktyki zdrowotnej niemal wszystkich chorób jest zrównoważona dieta bez której nie jesteśmy w stanie prawidłowo odżywić organizmu i czerpać siły do codziennych działań.

Każdego dnia dokonujemy wyborów zbliżających nas do dobrego samopoczucia, bądź idziemy łatwiejszą ale nie zawsze opłacalną drogą – oddalającą nas od zdrowia. Nasze zdrowie jest uzależnione od wielu czynników i nie mamy na wszystkie wpływu, ale wybierając mądrze, naprawdę możemy wiele zrobić by odczuwać radość z życia oraz cieszyć się zdrowiem.

Lato jest naszym sprzymierzeńcem w utracie wagi, gdyż w tym okresie jesteśmy bardziej aktywni i odczuwamy więcej energii. Wysokie temperatury hamują nasze łaknienie i znacznie łatwiej nam zapanować nad apetytem. Latem pijemy więcej wody, wybieramy soczyste warzywa i owoce, rezygnując z obfitych posiłków, dlatego łatwiej jest nam zrzucić zbędne kilogramy. Najfajniejsze jest to, że nasz organizm sam domaga się lekkostrawnych posiłków i wzbrania się przed nadmiernymi kaloriami. Taka letnia dieta w dużym stopniu działa samoistnie. Nie wymaga ona skomplikowanych działań, bo jesz mniej, a gdy dopada cię głód, sięgasz po to, co w sezonie najlepiej smakuje – kolorowe, chrupiące, świeże warzywa i owoce. A więc dieta na lato powinna być przede wszystkim lekka, kolorowa i smaczna.

Co zatem wybrać…?
Korzystaj z sezonowych warzyw i niskoprzetworzonych pokarmów. Mimo wysokiej temperatury i obniżonego apetytu nie rezygnuj z regularnych posiłków w odpowiednich odstępach czasowych. Ich pomijanie zazwyczaj prowadzi do zjedzenia większej ilości pokarmu wieczorem, co może mieć niekorzystny wpływ na nasz układ trawienny i figurę.

Wybieraj potrawy lekkostrawne, bazujące na warzywach, owocach i produktach mlecznych. Warzywa i owoce o dużej zawartości wody idealnie sprawdzą się nawet jako osobny posiłek, dostatecznie nawodnią i zapewnią sytość, przy okazji umożliwiając organizmowi regenerację i odpoczynek od ciężkich produktów.

Zrezygnuj z pokarmów: tłustych, smażonych, pikantnych (dodatkowo rozgrzewają organizm), słonych (powodują zatrzymanie wody w organizmie), oraz śmieciowego jedzenia. Oczywiście warto unikać go przez cały rok, ale latem, gdy podróżujemy i nie mamy możliwości przygotować sobie posiłku samodzielnie, wydają się one jeszcze bardziej kuszącą opcją. Pełne są cukrów prostych, tłuszczu i chemii – a do ich strawienia potrzeba mnóstwa energii.

Ważnym elementem w diecie jest odpowiednie nawodnienie, szczególnie latem, gdyż pocimy się znacznie więcej i intensywniej, tracąc spore ilości wody. Aby utrzymać organizm w optymalnej temperaturze, trzeba sporo pić. Tutaj stawiamy na wodę!

Unikaj natomiast słodzonych i gazowanych napojów, które pozornie gaszą pragnienie, a są bombą kaloryczną i powodują wzdęcia. Nie polecam również: kawy i czarnej herbaty, ponieważ mają działanie odwadniające. Alternatywą są ziołowe napary czy herbatki owocowe z dodatkiem aromatycznych kostek lodu. Jeśli nie przepadasz za piciem samej wody dodaj do niej plasterki ogórka, cytryny, świeże zioła lub olejki eteryczne. Ja uwielbiam wodę z olejkiem cytrynowym, który oczyszcza mój organizm z toksyn, a w upalne dni schładzam od wewnątrz moje ciało olejkiem z mięty pieprzowej.

Pamiętaj, by przyjmować ok. 3 litrów płynów dziennie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone.

 

 

Kolejną propozycją w letnim jadłospisie są obfitujące w witaminy, świeżo wyciskane soki z warzyw z dodatkiem owoców lub smoothie, a jeśli w ciągu dnia potrzebujesz coś słodkiego zjedz lody. Polecam sorbety – orzeźwiają, ale nie tuczą, stanowią idealną opcję, gdyż można je przygotować samemu, mając pewność, ze nie zawierają cukru i niepotrzebnych dodatków – są zdrowsze i mniej kaloryczne niż na drożdżówka czy batonik.

Wieczorem wybieraj lekkie i niskokaloryczne dania, najlepiej 2-3 godziny przed snem. Zrezygnuj z pieczywa, makaronu czy kaszy. Sięgnij natomiast po chude mięso, rybę z dodatkiem gotowanych warzyw czy sałatką, dobrą opcją będzie również zupa krem;)

Warto stosować zasadę mniej a częściej.

Dzięki temu nie będziesz podjadać, a twój żołądek nie będzie obciążany dużą ilością jedzenia i zużyje mniej energii na proces trawienia, tym samym nie będzie dochodzić do spadku koncentracji i senności. Spożywaj mniejsze, pełnowartościowe posiłki w regularnych odstępach czasu, by utrzymywać stabilny poziom glukozy we krwi i szybsze tempo przemiany materii. Tylko w stanie homeostazy energetycznej możliwe jest zdrowe odchudzanie rozumiane jako spalanie tkanki tłuszczowej a nie własnych mięśni.

Aby zmaksymalizować proces odchudzania możesz dodać do swojej rutyny system MetaPWR, który został zaprojektowany tak, aby wspierać Twoje ciało w naturalny i zdrowy sposób, regulując metabolizm, zmniejszając łaknienie i dodając energii na cały dzień.

Ale o tym więcej w kolejnym wpisie.

 

Powodzenia!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.